Je gebruikt cacao of chocola voor veel verschillende dingen, bijvoorbeeld recepten, medicijnen en in producten.

 

Medicijnen

In de 4de eeuw werd chocola al als geneesmiddel gebruikt toen de Maya’s de cacaoboom begonnen te kweken. De tovenaars van de Maya’s (de vroegere priesters en dokters) schreven cacao voor als een opwekkend middel (je kreeg er energie van) en rustgevende balsem (de cacaoboter). Zij maakten er chocoladedrank van, vaak op smaak gebracht met vanille, chilipeper en piment. Krijgers dronken het als energiedrank (net zoals “redbull”). Het zou vermoeidheid tegengaan, dit kwam waarschijnlijk door de cafeïne, een onderdeel van de cacao. Ook werd er cacaoboter op de wonden gesmeerd. Later gebruikten de Azteken een drank van cacao gemend met gemalen opgegraven botten (“bah”!) van hun voorvaders, dat je moest beschermen tegen diarree. Een reiziger schreef over de Azteken naar zijn landgenoten; “Ze maken er pasta van, ze zeggen dat het goed is voor de maag en tegen catarre”.

In de 16de eeuw stond de geneeskunde nog in de kinderschoenen (het is nog maar net begonnen). Er waren veel theorieën gebaseerd op het principe van warme en koude humeuren of lichaamsenergieën. Dit betekent de energieën die door het lichaam stromen. Deze energieën kunnen warm of koud zijn. De theorieën schreven dat de lichaamsenergieën in balans moesten blijven of anders ziekten veroorzaakten. Toen aan het einde van 16de eeuw de chocolade door de Spanjaarden uit Peru en Mexico naar Spanje werd gebracht, begonnen ook de Spanjaarden de cacao voor deze theorie te gebruiken vanwege haar geneeskrachtige werking. De Spanjaarden maakten hete chocolademelk van de cacao en brachten deze op smaak met hete specerijen zoals peper. Ze snapten niet waarom de Azteken het koud dronken.

Tegen de 17de eeuw had chocola de goedkeuring gekregen van verschillende plantkundigen en medici die ontdekten dat chocola allerlei gezonde elementen bevatten. Henry Stubbe (1632 – 1672) was de Engelse Hoofdarts. Hij bezocht Indie om de effecten van chocolade te onderzoeken. Na terugkomst schreef hij in een tijdschrift dat chocola Hemels was. Stephani Blancardi (1650 – 1702) schreef ooit dat “chocola is niet alleen lekker van smaak maar is ook een goede balsem voor de mond daarom heeft iedereen die warme chocolade melk drinkt een zoete adem”. In 1661 werd het gebruik van chocolade zoals door de Spanjaarden gedronken, in Frankrijk goedgekeurd. Ze schreven: “Chocola is indien met zorg bereid, een gezonde en lekkere vorm van voedsel, en het is zeer geschikt voor mensen met hoge inspanning”. Dit wist een Franse dokter zeker. Echter was niet iedereen hier zo positief over.

Een 18de eeuwse arts aan het hof van Toscane vond het te heet en vond het gek om andere kruiden in te doen. De chocolade had namelijk ook nadelen zoals bijvoorbeeld eindeloos gebabbel, slapeloosheid, irritatie en hyperactiviteit bij kinderen. Rond 1800 werd chocolade in de medische wereld over de hele wereld aanvaard en werd het gebruikt als medicijnen en in ziekenhuizen. Tegenwoordig gebruikt men chocolade niet meer als zodanig als medicijn of in ziekenhuizen. Echter geeft men tot op de dag van vandaag nog steeds toe dat chocolade energie geeft en cacaoboter een verzachtende werking op de huid heeft. Chocolade geeft je energie en vaak wordt je er vrolijk van als je het eet. Maar om chocolade nu als geneeskrachtig medicijn te zien, nee, helaas.

 

 

 Recepten

Tegenwoordig wordt chocolade niet meer gebruikt als medicijn maar wordt tegenwoordig wel veel verwerkt in recepten. Vaak ook vanwege de energie die chocolade geeft en omdat je vrolijk wordt van chocolade. Zo kan je chocolademelk maken van cacao, maar ook bonbons, taarten, ijs, en nog veel meer. Chocolade wordt ook vaak in stukjes verwerkt in allerlei lekkernijen zoals koekjes, snoepjes, vla etc. Er zijn vele recepten te vinden met daarin chocolade, cacaopoeder of cacaoboter, allemaal producten van de cacaobonen. Mijn favoriete recept: Chocoladetaart van Nigella Lawson Ingrediënten: Voor de taart: 400 gram bloem 250 gram rietsuiker 100 gram lichtbruine basterdsuiker 50 gram cacao van superkwaliteit 2 theelepels bakpoeder 1 theelepel spa rood ½ theelepel zout 3 eieren 1,5 dl zure room 1 eetlepel vanille-extract 175 gram boter, gesmolten en afgekoeld 1,25 dl maïsolie 3 dl ijskoud water Voor het chocoladeglazuur: 175 gram pure chocola met minstens 70% vaste cacaobestanddelen 250 gram boter, zachtgeroerd 275 gram poedersuiker, gezeefd 1 eetlepel vanille-extract Materiaal: Twee taartblikken van 20 cm Bakpapier Beslagkommen Mixer met deeghaken Beetje boter om mee in te vetten Verwarm de oven voor op 180 ⁰C gasovenstand 4. Vet twee taartblikken met een doorsnede van 20 cm in met boter en bekleed de bodem met op maat geknipt bakpapier, dat je ook invet.

 

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb