Om van Cacaovrucht tot cacao te komen moeten er een aantal stappen doorlopen worden.

 

Stap 1

 De Bomen De Cacaoboom groeit in warme gebieden zoals in de tropen. Er kunnen peulen aan groeien als hij 3 jaar oud is. In een peul of vrucht kunnen 20 tot 40 bonen zitten met daarop witte pulp. Om te kunnen zien of een vrucht rijp is kan je het horen door erop kloppen, of je kunt het zien aan de kleur van de vrucht, hij moet geel zijn.

 

Stap 2

 Fermenteren Wanneer de vrucht rijp is, worden de peulen voorzichtig open gesneden en de bonen met de witte pulp eruit gehaald. Daarna worden ze in een bergje op bananenbladeren gelegd. De bananenbladeren worden dicht gevouwen en afgedekt. Dan begint het proces dat fermentatieproces wordt genoemd. Het fermenteren van de cacaoboon is een gistings of rottings proces met bacteriën en schimmels. Het proces duurt maximaal 6 dagen. In deze dagen ontwikkeld de boon zijn bekende geur en bruine kleur. 

 

Stap 3

 Drogen Het drogen van de bonen gebeurt door deze op bamboematten of houten droogvloeren uit te spreiden in de open lucht en in de zon. Het drogen duurt 10 tot 20 dagen.

 

Stap 4

Branden en Roosteren Een belangrijk onderdeel van het proces is het roosteren. Het geeft meer smaak en meer geur en de juiste bruine kleur.

 

Stap 5

Malen Na een paar keer malen hou je een kleverige cacaopasta over. Stap 6: De Scheiding Afhankelijk van wat men wil gaan maken van de cacao, wordt de kleverige cacaopasta gescheiden in cacaopoeder en cacaoboter.