Vanaf het moment dat de cacaoboon is ontdekt, zijn er veel manieren gezocht om chocolade nog lekkerder te maken en om chocolade op verschillende manieren te gebruiken.

 

 Smaken

Aan cacao kan je allerlei producten toevoegen zoals nootjes, suiker, rozijnen en rijst. In 1875 wordt de melkchocolade uitgevonden. Nog steeds maakt men nieuwe varianten van chocolade. Tegenwoordig voegt men soms ook peper toe aan de chocola. Dit lijkt weer heel erg op de chocola uit de tijden van de Azteken, toen chocola nog zonder suiker gedronken werd. In de keuken zie je steeds meer hartige gerechten met chocola: bijvoorbeeld kip met chocoladesaus… Elk land heeft zijn eigen lekkerste chocolade. In Italië vinden ze hazelnoot, amandelen en kastanjes heel lekker. In Frankrijk zijn ze ook heel dol op noten, maar ook op sterke bittere donkere chocolade. De Spanjaarden houden heel erg van pittige chocola en vullingen in de chocolade, zoals amandelen en gedroogd fruit. In Amerika wordt heel veel melk chocolade gegeten en dan doen ze er vaak ook hele pinda’s of amandelen op of in. In Engeland zijn ze dol op vanille. Nederlanders houden het meeste van Belgische Bonbons. Daarbij gebruikt ieder land zijn eigen mengsel van bonen. De smaak van chocolade hangt helemaal af van wat voor cacaobonen je ervoor gebruikt.

 

 Soorten

 Couverture chocolade wordt vaak gebruikt door professionals. Deze chocolade is handig voor decoraties of voor bonbons.

De meest bekende chocolade soorten zijn witte, pure en melkchocolade. Door verschillende producten toe te voegen aan de cacao ontstaat witte -, extra pure-, pure - en melkchocolade.

Witte Chocolade :In witte chocolade zit geen cacaopoeder. In witte chocolade zit alleen cacaoboter, suiker en melkpoeder. De smaak van de witte chocolade komt van de cacaoboter.

Extra Pure Chocolade: De extra pure chocolade bevat minstens 75% cacao. In de keuken is pure chocolade handig. Hoe meer cacaopoeder erin zit, hoe beter het is voor de smaak en hoe beter het is om mee te koken. Extra pure chocolade heeft dus weinig suiker (maximaal 25% suiker). Deze chocolade is bitter van smaak, maar heeft daardoor wel een sterke cacaosmaak en is door de cacao donkerder van kleur. Deze soort chocolade wordt veel gebruikt in toetjes en taarten.

Pure Chocolade: Pure chocolade bestaat voor 30% tot 70% uit cacao. Dit is cacaopoeder en cacaoboter. De rest is suiker.

Melkchocolade: Het verschil tussen pure chocola en melk chocolade is dat er in de melk chocola melkpoeder zit.

 

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb