Chocolade is bij toeval ontdekt door een Tolteek. Tolteken waren een stam welke in Midden en Zuid-Amerika leefden. Men weet niet precies hoe lang geleden deze ontdekking gedaan is door de Tolteek, maar het is minstens 2000 jaar geleden. De cacaobomen groeiden toen veel langs de rivier Orinoco en langs de rivier de Amazone. Tolteken gebruikten wel de vruchten van de cacaoboom, maar alleen de pulp uit de vrucht en niet de bonen die in de vrucht zaten. De reden hiervoor was dat de bonen erg bitter smaakten. De bonen werden dus verwijderd voor het eten van de pulp. Op een dag gooide een Tolteek de bittere cacaobonen weg in het vuur. Maar de brandende cacaobonen verspreidden zo’n heerlijke geur! De man begon te watertanden. Toen hij de bonen uit het vuur haalde, plette hij ze tussen de stenen tot een gladde massa. Het resultaat was om te smullen en zie daar.

Volgens de oude verhalen was de koning van de Tolteken de grote meester van de cacao. Hij had een aantal cacaoplanten weten te bemachtigen. Hij leerde zijn mensen die te telen en ‘xocoatl’ te bereiden. Xocoatl was een drank gemaakt van cacaobonen, waaraan ze maïsmeel, paprika, chilipeper en water toevoegden.  De drank gaf heel veel energie. De chocoladedrank zou vermoeidheid verminderen. Dit kwam waarschijnlijk door de cafeïne, wat een onderdeel van de cacao is. De smaak leek toen niet zo veel op de chocolademelk zoals wij die nu kennen. Doordat de koning weg was van de drank kregen de cacaobonen een hoge  waarde, waren ze ook een populair betaalmiddel. Volgens de oude bronnen kreeg je in ruil voor tien bonen zelfs al een konijn. Een slaaf was voor 100 bonen te koop.  

De cacao werd pas echt bekend in Europa in het jaar 1528 dankzij Herman Cortéz. Hij was een Spaanse ontdekkingsreiziger die op een dag aankwam in het oosten van Mexico. Als Cortéz arriveert, is de keizer van de Azteken erg onder de indruk van de wapens, uitrusting en paarden van Cortéz zijn Spaanse troepen. De Azteken zien in Cortéz de verdwenen leider van de Tolteken en wordt als een held ontvangen. Om hem te eren krijgt Cortéz van de keizer een grote cacaoplantage cadeau. In tegenstelling tot Columbus ziet hij wel in dat de cacaobonen veel geld waard zijn. Hij neemt dan ook grote hoeveelheden cacaobonen mee op zijn terugreis naar Spanje. Spanje hield de cacao eerst voor zichzelf. Herman Cortéz had de leden van het koninklijk hof geleerd hoe ze de kostbare drank ‘xocoatl’ konden bereiden van cacaobonen. De drank werd een geliefde drank omdat de Spaanse ontdekkingsreizigers de drank minder bitter hadden gemaakt met behulp van suiker, vanille en room en lieten de chilipeper weg. Aan het Spaanse hof bleef dit drankje eerst een lange tijd geheim. Pas honderd jaar later wordt het drankje ook bekend in de rijke kringen van Milaan en Londen. Pas daarna wordt het drankje ‘xocoatl’ bekend in de rest van Europa. Als in Engeland de vaste vorm van de drank wordt ontdekt – chocolade – wordt het steeds populairder. Chocolade bleef echter nog lange tijd een luxeproduct. Pas tegen het einde van de 18e eeuw, begin 19e eeuw begon de prijs te dalen van cacao en dus ook van chocolade. Vanaf dan wordt cacao een volksdrank. In 1728 werd de eerste chocoladefabriek in Engeland gebouwd. Daarna volgen Frankrijk en Duitsland in 1760. Zwitserland is tegenwoordig een belangrijk land op het gebied van chocola. Toch kwam er pas in 1819 voor het eerst een chocoladefabriek in Zwitserland. In Nederland ontstonden in het midden van de 17e eeuw de eerste koffie- en chocoladehuizen. In het jaar 1813 begon Blooker met het maken van chocola in Nederland. Blooker cacao kan je tegenwoordig nog steeds kopen in Nederland. In 1828 ontdekt de Nederlander Casparus van Houten senior een manier om in een fabriek repen te maken. Hij ontwierp een pers waarmee cacaoboter uit vloeibare chocolade gemaakt kon worden. Hiermee kon hij het vet uit de cacaomassa halen. Na deze bewerking bleef er cacaoboter achter. Vervolgens maakte men een chocoladereep door de cacaopoeder te mengen met cacaoboter…een heerlijke lekkernij! Nog steeds wordt wereldwijd deze methode en techniek gebruikt voor het maken van harde chocolade. Amsterdam werd vroeger al gebruikt al belangrijke haven voor het ontvangen en verder versturen van Cacao. Ook nu nog is Amsterdam DE belangrijkste haven voor de cacao.

Maak jouw eigen website met JouwWeb